RECEPT & TIPS

En glädjens dag på Häradsköp

En glädjens dag på Häradsköp

Torsdag den 17 september serveras köttfärssås med spagetti till eleverna på kommunens skolor .
Det kanske inte låter som en märkesdag i den kommunala kostens historia. Men så är det faktiskt eftersom det ekologiska nötköttet levereras från Härdasköps gård sydväst om Skillingaryd.
Häradsköps gård var nämligen ett av fyra leverantörer som gick ut som vinnare när Vaggeryds kommun gjorde sin stora kostupphandling. Gården kommer att leverera ekologiskt nötkött till Vaggeryds kommun för den mat som sedan serveras på skolor och andra kommunala inrättningar.
– Detta  betyder ökad trygghet för oss , konstaterar Emma Persson som driver gårdsbutiken på Härdsköp.
– Det  är förstås en utmaning. Men vi har bestämt oss för att satsa på butiken här eftersom den kompletterar de verksamheter vi redan har på gården.
Hon lovordade kommunens sätt att sköta upphandlingen. Själva processen inleddes med ett offentligt informationsmöte där 30 personer deltog. Där beskrevs från kommunalt håll hur upphandlingen skulle komma att genomföras.
Det handlade om sammanlagt 35 olika varugrupper så behovet av stöd och information var uppenbart.
– Jag upplevde starkt att  man har försökte underlätta och förenkla för oss som leverantörer. Man var mycket hjälpsamma, gick igenom varje steg i arbetet vilket gjorde att själva processen kändes jättebra för oss. Vi kom igång något sent men hann i tid till upphandlingen, konstaterar Emma Persson.
Premiären infaller alltså om tre veckor . Anledningen till att det dröjer tre veckor är att hängningstiden för köttet är  just tre veckor. Dessutom är  torsdagen den 17 september elevernas önskedag.
Fredag den 9 oktober levererar Häradsköp huvudingrediensen i den chilli con carne som serveras på skolorna.
Lördagen 26 september serveras kalops  och den 11 oktober söndagsstek, båda rätterna baserade på ekologiskt nötkött från Härdsköp.
– Ungefär så kommer det att fortsätta med leveranser från Häradsköp två gånger i månaden, berättade Ove Gustavsson som är kostchef på kommunen.

Emma Persson och Gustav Gärdskog på Häradsköp gård.

Visste du att…

Mjölkrasdjur har i genomsnitt en högre marmoreringsgrad än rena köttraser. Marmorering påverkar köttets mörhet och saftighet.

Färs – en färskvara

Bra att veta: Färs är en ömtålig färskvara som bör konsumeras relativt omgående eller frysas in.

Tips för att lyckas i hemmet

  • Låt köttet rumstempereras innan tillagning
  • Torka av köttets yta
  • Salta/peppra innan tillagning
  • Lägg i köttet i upphettad panna
  • Fyll med max 2/3 av pannans yta
  • Använd stektermometer för att avgöra när köttet är färdiglagat.